Pamatujete tu hru Kámen, nůžky, papír? Když se k tomu přidá jehla, barvy, korálky... je z toho rázem zábava na celý život. Vítejte :-)

pondělí 10. září 2012

Dožinkový

Ráda bych se podělila o nevšední zážitek z Polska, kam  jsme zamířili s partičkou přátel v době dožinkové. O program se nám staral Kruh venkovských žen a když se ženy do něčeho pustí, stojí to za to. Součástí návštěvy byl workshop vázání dožinkových věnců. A pokud si myslíte, že se podobají těm naším, tak ani omylem. Jedná se o bohatě zdobené skulptury ze slámy a přírodnin, které jsou během dožinek předávaný hospodáři (starostovi obce). Ke zdobení se využívají různá semínka, hromada lepidla a důmyslné kovové konstrukce. Dožinky samotné jsou pak velkolepou oslavou plnou folklorů se slavnostní mši pod širým nebem.
Zážitek, který doporučuji :-)


A ještě jedna fotečka, pro změnu z workshopu vaření tradičních polských jídel. Víte, že se v Polsku přidává do bramborových placek 95% spiritus? Škoda, že u nás není k sehnání, gurmánský zážitek :-))


12 komentářů:

  1. Leni, díky za reportáž, to se fakt jen tak nevidí...Ty kytičky z dýňových semínek jsou úžasné!
    Pěkný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ty kytičky mě taky dostaly. Už suším dýňová semínka :-)

      Vymazat
  2. vypadá to nááádherně !!! A vidím,že se opravdu nenudíš "o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, furt se něco děje, však víš.... Já už nemám ani čas chodit do práce :-))

      Vymazat
  3. Tak to je krása,úplně závidím,že jsi tam mohla být!Krásný večer!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, taky si závidím :-) Takhle strávený čas je pro mě víc, než dovolená u moře :-) Hezký večer i Tobě :-)

      Vymazat
  4. Leni,díky za tu trochu od našich sousedů....no jak se říká - jiný kraj jiný mrav...věřím,že to na vlastní oči byl úžasný zážitek.Jen tak mimochodem,reportáž z muzea vidlí byla super...alespoň,že jsi protlačila na odiv polštář...pozdrav panu řediteli a přeji mnoho zajímavých úlovků do sbírky

    OdpovědětVymazat
  5. To je paráda, Leni, ty bys taky mohla dělat Toulavou kameru! Je zajímavé nakouknout k sousedům. U nás už se takové tradice až tak nedrží, i když je snaha se k nim vracet. A ty bramboráky musely být!
    Ivana

    OdpovědětVymazat
  6. Leni, nádherné fotky. To musel být skvělý zážitek. A ty kytičky ze semínek jsou opravdu nádhernééééé.
    Hezký den ... Věra
    P.S. Leni už finišuju

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to jsem nikdy neviděla. To musí dát strašné práce, ale jste šikulky a zvládli jste to na jedničku. Nádherné. Všechno je to skvělé....musela to být úžasná akce....:-D

    OdpovědětVymazat
  8. Leni, krásne dožinky a takéto dekorácie som ešte nevidela.
    Ďakujeme za reportáž.
    Pekný deň.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  9. No, tak to byl opravdu zážitek! Poláci si na tradicích hodně zakládají. Vím své - žiju tady s nimi celý život. Tchýňka žije na vesnici kousek od Třince a každý rok tam PZKO ve svém areálu pořádá v polovině srpna dožínky. Letos jsme se taky těšili, ale tak nějak se nám znelíbilo pršavé počasí a tak jsme dožínkovou muziku měli jen jako kulisu ke kafi u babičky v baráku :o)

    OdpovědětVymazat