Pamatujete tu hru Kámen, nůžky, papír? Když se k tomu přidá jehla, barvy, korálky... je z toho rázem zábava na celý život. Vítejte :-)

neděle 6. ledna 2013

Trochu jiné vánoce

Milé dámy. V měsíci prosinci mám na blogu obrovské mínus. Moje rodinka a pes jsme se vydali na cestu do krajiny mému srdci milému, do Španělska. Opakovaně mě uvádí v úžas Gaudího unikátní architektura, díla Salvatora Dalího, maurské památky, nádherné pobřeží, gurmánská kuchyně i temperament místních obyvatel.
Během tří týdnu jsme nalétali přes 5000 km, najeli autem přes 3000 kilometrů, projeli jsme pobřeží od Barcelony až po Portugalský Lisabon a vánoce strávili u studující dcery v městě Huelva, které leží v Andalusií.

VÍTE ŽE, VÁNOCE SE VE ŠPANĚLSKU SLAVÍ AŽ NA TŘÍ KRÁLE?
Tedy Štědrý den světí jako křesťanský svátek formou rodinné večeře. Pak nastává čas adventu až do Tří králu, kteří přivážejí ze zámoří dárečky. Jak krásně logické. Španělé mají v obrovské úctě Betlémy, které jsou kromě kostelů umístěny i na úřadech a v bankách. Tak obrovské zástupy, které čekají na prohlídku, jsem naposledy viděla na výstavě Van Gogha ve Vídni. V každém případě na Štědrý den jsme byli jediná rodina rozbalující dárečky.
Nakouknětě, co pod nazdobenou palmou našel náš pejsan, spichnuto s láskou :-) To aby si na pláži od písku nepopálil tlapičky, neboť zůstává na španělských prázdninách u dcery až do léta. Božínku, jak mu závidím :-)

PS: S případnými zájemci se ráda podělím o nevšední zážitky s leteckou dopravou domácích mazlíčků :-)


 

Zážitků je úměrně procestovaným kilometrům. Teplotně je na jižním pobřeží jako u nás v měsíci květnu, po ránu chladno, přes den se rtuť vyšplhá na příjemných 20 až 25 stupňů. Tak aspoň pár "zimních" foteček :-)


24 komentářů:

  1. Leni, pááááni, to jsou vánoce ..... pod palmami, na pláži .... byl alespoň kapr a bramborový salát ????? ...... Marki
    PS: Dečka je nádherná, moc se ti povedla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markétko, byl losos, ráno na Štědrý den kupovaný na rybím trhu. ) Už jen to nakupování byl nevšední zážitek :-) Děkuji za milou návštěvu :-)

      Vymazat
  2. Leni, a já si říkala, kde lítáš :o) Vánoce, to je pro mě tedy domov, ale chápu, když je dítě ve světě, musí se za ním! Barcelonu a Gaudího zbožňuju, pokaždé stojím v němém úžasu. Fotky jsou překrásné!
    Vítám tě doma a přeju hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, co Ti budu povídat. Do posledního dne před odletem jsem, k údivu mého muže, zdobila náš dům jako by jsme zůstavali doma. České vánoce jsou rozhodně ty nejkrásnější na světě. Hezký večer i Tobě :-)

      Vymazat
  3. Lni, tak tomu sa povie netradičné Vianoce, ale hlavne, že sme s tými, ktorých máme radi. Nádherné fotky a tíško závidím. Andrea

    OdpovědětVymazat
  4. Leni, krásné fotky. Určitě jste si to báječně užili. Měj se fajn
    Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda Leni, ty jsi cestovatel.To máš krásný zážitek. Takové vánoce bych si taky dala líbit! Měj se Svatka

      Vymazat
  5. Nádhera Leničko-měli jste se moc krásně!!!!
    P.S.písnu email :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tomu říkám netradiční Vánoce. Já jsem sice na ty tradičnější, ale určitě bych uvítala nějakou reportáž na pokračování z vašich cest...:-D Dečka pro pesana je nádherná.

    OdpovědětVymazat
  7. Leni, to jsou nádherné fotky ... museli jste se mít báječně. Tak vítej zpět ...
    Věra

    OdpovědětVymazat
  8. Ty jo, no vyloženě vánoční fotky, krása. Hlavně, že sis to užila, pesan si to evidentně užívá. No a ta dečka! J.

    OdpovědětVymazat
  9. Jů, ty sis vánoce užívala v teplíčku:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  10. Leničko,ahoj v Česku.Moc jsem na Tebe - Vás myslela. Upřímně Ti přeju, že Tvá rodina stále tak báječně funguje a že spolu plánujte a prožíváte krásné chvíle. Vánoce v cizině musely být úžasné!! Pa a měj bezbolestný návrat do reality všedního dne.SO

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soničko, drahá, posílám aspoň virtuální obejmutí :-)

      Vymazat
  11. Leni♥ vítej doma ..♥ostatní ústně :-))♥

    OdpovědětVymazat
  12. WOW! No tak to je teda něco! I když to doma, je opravdu doma... A Vánoce zvlášť.. Ale dcera byla určitě šťastná, protože kdyby tam někde pryč měla být na Vánoce sama, bylo by to pro ni určitě hodně těžké.. A pro vás tady doma taktéž. Hezky jste to vyřešili.
    P.S: Dečka je krásná a psovi závidím ty prázdniny! :o))))

    OdpovědětVymazat
  13. Leničko, krásné fotky, pro nás tady vánočně nezvyklé. Ale určitě jste si to všichni krásně užili. Měj se hezky i doma!
    Ivana

    OdpovědětVymazat
  14. Milé, milí. Děkuji za příjemné komentáře. Včera jsem odpovídala na HAFO mailíku ohledně cestování pejsků. To mám radost, že je nás tolik "pejskářů" :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Leni, tak ted uz vis jake to je slavit vanoce v teple :) Urcite jste toho spoustu videli a budes mit krasne vzpominky.
    Mne uz to ani neprijde ze o vanocich neni zima...clovek se rychle prizpusobi ale mas pravdu ty ceske jsou rozhodne nejkrasnejsi :)
    Ta deka je super ten vas psicek se fakt ma! Jsem rada ze uz jsi zpatky tak supky do dilnicky, chybelas mi tu! :)

    OdpovědětVymazat
  16. No teda !!! Leni to jste měli opravdu kouzelné vánoce i když trochu jinak "o)
    Závidím,ale hrozně vám to přeju !!!!!!!!!!!!
    Věřím,že jste se měli báječně.
    A nechtěl ba si to se mnou ten váš pejsek vyměnit :o) ?
    ráda si poslechnu jeho letecké peripetie my máme taky jednu zkušenost s cestováním s pejskem,ale z jiného státu "o)

    OdpovědětVymazat
  17. Leni, tak to museli byt bajecne Vanoce! Me by zajimalo, jak dlouho Vam trvala cesta z Barcelony do Lisabonu? My se chystame pristi rok na Algarve a nevime jestli mame letet nebo uz tu cestu vzit jako dovolenou a jet autem....

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Leni - krásně jste si to všichni užili a to je báječné. Určitě jsi nabrala hodně inspirace a těším se na další tvé výtvory. Jana

    OdpovědětVymazat